ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

Στο δεύτερο μέρος αυτού του άρθρου θα ασχοληθούμε με την αλήθεια. Τι ακριβώς είναι όμως η αλήθεια; Είναι κάτι που βασίζεται στην λογική; Είναι κάτι που βασίζεται στην τιμιότητα; Είναι μία και αδιαίρετη όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι; Ο Όμηρος στον Κρατύλο του Πλάτωνα θέτει ως πρόβλημα την καταγωγή της γλώσσας και μία από τις λέξεις που προσπαθεί να αποδώσει την εννοιολογική της σημασία είναι η λέξη αλήθεια. Έτσι με έναν ιδιαιτέρως γοητευτικό τρόπο μας εξηγεί ότι το πρώτο συνθετικό της λέξης, το άλη-, σημαίνει την κίνηση με την έννοια της ορμής και το δεύτερο συνθετικό, το –θεία, από το θείο(θεϊκό).Κατά τον Όμηρο η αλήθεια είναι η θεϊκή ορμή ή τουλάχιστον τέτοια είναι η δύναμή της. Οι Πραγματιστές από την άλλη ήταν μύστες που υπήρξαν πριν από δεκάδες αιώνες και υποστήριζαν αυτό: «Η αλήθεια βρίσκεται πάντοτε σε εκείνο που σε συμφέρει να πιστεύεις» ,και ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν (φιλόσοφος που έζησε τον 20ό αιώνα) είχε γράψει αυτό ως λογική πρόταση στο βιβλίο του Tractatus Logico: «Η ουσία (αλήθεια) είναι αυτό που υπάρχει, ανεξάρτητα από αυτό που συμβαίνει. Τί είναι όμως η αλήθεια; Ας κάνουμε ένα τεστ αλήθειας να πάρουμε μία γεύση λοιπόν.
Ο Ήλιος μας είναι μία κολοσσιαία πυρηνική βόμβα ο οποίος κατέχει το 99,78% της μάζας του ηλιακού μας συστήματος. Είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά και μία ακτίνα του, η οποία ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, διανύει όλη αυτήν την απόσταση σε 8 λεπτά περίπου για να φτάσει στη Γη. Το σύνολο αυτών των ακτινών το ονομάζουμε ορατό φως και το ορατό φως είναι η ηλεκτρονική ακτινοβολία ενός πολύ μικρού εύρους συχνοτήτων. Ένα συνηθισμένο ζευγάρι ανθρώπινων ματιών λαμβάνει περίπου το 0,0035% των ηλεκτρομαγνητικών αυτών ακτινοβολιών. Μια χαρά το πιάσατε, είμαστε όντως γκαβοί! Τα ορατά σε μας αντικείμενα, αυτά που μπορούμε να παρατηρήσουμε δηλαδή, εκπέμπουν ακτινοβολία διαφόρων μηκών κύματος, οπότε ένα χρώμα αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη συχνότητα αυτής της ακτινοβολίας. Το λευκό φως είναι ο συνδυασμός όλων των χρωμάτων που υπάρχουν και το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στα μάτια μας είναι η ανάμειξη συχνοτήτων και εντάσεων ανά συχνότητα. Όλο αυτό μας δίνει την αίσθηση ότι βλέπουμε κάποιο χρώμα με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος εγκέφαλος από τους συνδυασμούς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ανιχνεύει το μάτι να συνθέτει μεγάλα εύρη χρωμάτων .Στην ουσία (αλήθεια) αυτό που υπάρχει είναι μόνο ακτίνες φωτός με διάφορα μήκη κύματος, αλλά δεν έχουν κανένα χρώμα. Στο διά ταύτα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλός μας εισάγει όσες πληροφορίες μας επιτρέπουν οι αισθήσεις μας, έχοντας πλήρη άγνοια για τα περισσότερα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο .Όπως ορθά καταλάβατε, τα χρώματα δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον όχι όπως τα βλέπετε εσείς. Ποιά είναι η αλήθεια λοιπόν σε όλο αυτό; Μήπως διαχωρίζεται σε πραγματικότητα και αλήθεια ή μήπως είναι ένα και το αυτό; Και τι είναι η πραγματικότητα εφόσον δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αλήθεια και τούμπαλιν; Κατά τ’ άλλα οι άνθρωποι, από τα παλαιά ακόμη χρόνια, μιλάνε για θαύματα, στα οποία ήταν αυτόπτες μάρτυρες, επιμένοντας ότι συνέβησαν κιόλας την στιγμή που ο εγκέφαλός τους μπερδεύει το άσπρο για κόκκινο (!) Ξέρω ,μην ψάχνετε για απαντήσεις γιατί τέτοιου είδους ερωτήσεις μόνο νέες ερωτήσεις γεννάνε, οπότε συνεχίζω.
Μία από τις τελευταίες θεωρίες για το Σύμπαν που ζούμε, το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Κόσμος ,από τα αστέρια που κοσμούν τον ουρανό, λέει ότι ίσως είμαστε μία προσομοίωση σε κάποιον υπολογιστή ενός ατόμου (computer simulation).Η πιθανότητα αυτή παίζει να είναι αλήθεια σε ένα ποσοστό 50-50 και πρέπει να παραδεχτούμε ότι αν όλοι εμείς ήμασταν χαρακτήρες σε ένα τεράστιο παιχνίδι, δεν θα το γνωρίζαμε απαραίτητα(Matrix Senario).Εάν ισχύει αυτό το σενάριο, τότε η αθανασία είναι εφικτή, δηλώνουν οι επιστήμονες, καθώς είμαστε ένα πρόγραμμα που απλά μπορεί να ξανατρέξει από την αρχή. Βέβαια όποιος έφτιαξε αυτή την προσομοίωση είναι για μας ο Θεός και είναι όντως Θεούλης, γιατί επινόησε και ανθρώπους που φτιάξανε τέτοιες προσομοιώσεις και για μας(playstation,virtual reality κτλ)και εκτός αυτού είναι σίγουρα κάποιος πανέξυπνος έφηβος σαν αυτούς που συλλαμβάνει η CIA με το αδίκημα του «χακερίσματος» και μετά τους προσλαμβάνει για δουλειά. Πάντως οι πιθανότητες να συμβαίνει αυτό το σενάριο είναι τρομακτικές και στην τελική όποιος το έφτιαξε όλο αυτό γιατί επινόησε και τις χυλόπιτες;
Μέσα σε όλη αυτήν την τρέλα την οποία βιώνουμε έρχεται να προστεθεί και ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό της ιστορικής χρονολόγησης. Τον 17ο αιώνα ο Ισαάκ Νεύτων,ο παρθένος αλχημιστής -όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του πρώτου μέρους του άρθρου-,εξετάζοντας την επικρατούσα χρονολόγηση της αρχαίας Ελλάδας, της αρχαίας Αιγύπτου και της αρχαίας Εγγύς Ανατολής εξέφρασε τις μαθηματικές του αντιρρήσεις απέναντι στις επικρατούσες θεωρίες(με αυτό το πρόβλημα είχε ασχοληθεί και ο Πλούταρχος).Έτσι έφτιαξε ένα χρονολογικό χάρτη για να συντονίσει την χρονολόγηση με τη ροή των ιστορικών γεγονότων, με την Αστρονομία, με την Αγία Γραφή και με τον εαυτό του(το έτος που ζούσε δηλαδή την προκειμένη στιγμή).Τα συμπεράσματα του Νεύτωνα ήταν συγκλονιστικά .Παραδείγματος χάριν την βασιλεία του Μένες, του πρώτου Φαραώ, την τοποθέτησε στο 936 π.Χ. ενώ η επίσημη ιστορία την τοποθετεί στο 3000 π.Χ. Τον Τρωικό Πόλεμο τον τοποθέτησε στο 904 π.Χ. αντί για το 1225 π.Χ. και ο κατάλογος είναι αρκετά μεγάλος .Κάπου στα μέσα του 1980 ένας Ρώσος μαθηματικός, ο Ανατόλι Τιμοφέγιεβιτς Φομένκο, καθηγητής του πανεπιστημίου της Μόσχας, δημιούργησε μία καινοτόμο θεωρία με την οποία αποκάλυπτε την απόλυτη ανάγκη για τη θεμελιώδη αλλαγή της χρονολογίας των ιστορικών γεγονότων. Το πρόβλημα ξεκίνησε από την Αλμαγέστη, το πασίγνωστο βιβλίο που έγραψε ο Πτολεμαίος τον 2ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με τους σύγχρονους μαθηματικούς υπολογισμούς οι μετρήσεις έδειξαν πως η διάταξη των άστρων δεν θα μπορούσε να είναι έτσι όπως αναφέρει το βιβλίο κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. Επίσης μέσα από λεπτομερείς αναλύσεις ο Φομένκο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αλμαγέστη θα έπρεπε να είχε γραφτεί κάπου ανάμεσα στο 600 μ.Χ. και 1300 μ.Χ με πιθανότερη ημερομηνία κάπου γύρω στο 1000 μ.Χ. και πήρε την τελική μορφή της γύρω στο 1400 μ.Χ. διότι τότε άλλαξαν σύμφωνα με την καινούρια μέθοδο χρονολόγησης οι παλιές ημερομηνίες των εκλείψεων της Σελήνης. Ο Φομένκο διόρθωσε επίσης και την ημερομηνία της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου που αναφέρεται πως έλαβε μέρος το 325 μ.Χ παραθέτοντας στοιχεία ότι τελικά δε συνέβη πριν από το δεύτερο μισό του 8ου αιώνα. Σε μία μεγάλη μελέτη του επεσήμανε ότι η αρχαιολογία, η δενδροχρονολογία, η παλαιογραφία και η μέθοδος του άνθρακα 14 ως τρόποι χρονολόγησης των αρχαίων πηγών είναι μη ακριβείς και αναξιόπιστοι (Anatoly Fomenko,History:Finction or Science?).Επίσης έδωσε στοιχεία ότι η εκδοχή της αρχαίας και της μεσαιωνικής ιστορίας κατασκευάστηκε στην περίοδο μεταξύ 14ου και 16ου αιώνα. Τέλος ο Φομένκο υποστηρίζει ότι ο Ναός του Σολομώντα δεν καταστράφηκε ποτέ και ότι είναι γνωστός σε μας ως Αγιά Σοφιά και σύμφωνα με τον ίδιο ο θρυλικός Σολομώντας δεν είναι άλλος από τον Σουλτάνο τον μεγαλοπρεπή (1494-1566).Ο Ιησους, λέει ο Φομένκο, πρέπει να είχε γεννηθεί το 1152 και να σταυρώθηκε το 1185 μ.Χ σε ένα λόφο με θέα τον Βόσπορο. Τώρα το σε ποια εποχή ζούμε ακριβώς, δεν έχει καμία σημασία ,εφόσον δεν είναι αυτή που νομίζουμε ότι ζούμε.
Μην απορείτε λοιπόν που σας είπα από το πρώτο άρθρο ακόμη ότι το μέλλον δεν είναι γραφτό να το ζήσουμε. Αλλά το κακό δεν είναι το γεγονός ότι δεν θα ζήσουμε το μέλλον-αυτό κανείς δεν το ζει έτσι κι αλλιώς- το κακό είναι ότι ο άνθρωπος δεν πίστεψε ποτέ στον άνθρωπο και εναπόθεσε όλες του τις ελπίδες σε έναν αόρατο Θεό και αυτή είναι η μία, μοναδική και αδιαίρετη πραγματική αλήθεια… Όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το έργο του Φομένκο μπορεί να αναζητησει αυτό το βιβλίο:Gemetrical and Statistical Methods of Analysis of Star Configurations(A.T.Fomenko,1993).

Fanis Fuego

Σχόλια

σχόλια

26 Ιουνίου 2017 LET US ENTERTAIN YOU

FOLLOW US @FACEBOOK

FOLLOW US @TWITTER